سرور VOIP چیست؟ به عنوان یک تعریف کوتاه سرور VoIP یا Voice over Internet Protocol یا به اختصار VoIP یک نوع سرور است که برای ارسال و دریافت تماسهای تلفنی صوتی بر روی شبکه اینترنت استفاده میشود. این سرور به عنوان قطب مرکزی عمل میکند و برای تبدیل صدا به دادههای دیجیتال و همچنین روت کردن تماس ها و ارسال آنها بین دستگاهها VoIP استفاده می شود. سرور VoIP همچنین مسئولیت مدیریت و ارتقای کیفیت تماسها و امنیت ارتباطات صوتی را بر عهده دارد. اگر می خواهید در مورد سرور VoIP، کاربرد، انواع، مزایا و معایب آن اطلاعات بیشتری به دست آورید، تا پایان با ما همراه باشید.
کاربرد سرور voip چیست؟
در جواب سؤال کاربرد سرور VOIP چیست، میتوان به متن زیر اشاره کرد. سرور VOIP برای ارسال، دریافت و مدیریت تماسهای صوتی از طریق شبکه اینترنت استفاده میشود. این سرور معمولاً به عنوان یک “پل ارتباطی” بین رایانهها و دستگاههای مختلفی که قابلیت تماس صوتی را دارند، عمل میکند. روش کارکرد سرور VOIP به شکل زیر است.
- استفاده از پروتکل IP
سرور VOIP از پروتکل آیپی (IP) برای ارسال و دریافت دادههای صوتی استفاده میکند. این پروتکل برای انتقال دادهها بر روی شبکه اینترنت استفاده میشود.
- تبدیل صدا به پروتکل داده
سرور VOIP وظیفه تبدیل صدا به فرمتی قابل انتقال بر روی شبکه دارد. به طور معمول، صدا باید به مجموعهای از بیتها تبدیل شود که قابل انتقال بر روی شبکه باشد. برای این منظور، سرور VOIP از تکنولوژیهای مختلفی مانند کمپرسیون صوتی استفاده میکند تا حجم و پهنای باند مورد نیاز برای انتقال صدا را کاهش دهد.
پیشنهاد می کنیم مقاله ترافیک شبکه چیست را حتما مطالعه نمایید.
- مسیریابی تماس
سرور VOIP وظیفه مسیریابی تماسها بین افراد مختلف را دارد. برای مثال، زمانی که یک فرد با شماره تلفنی خاص تماس میگیرد، سرور VOIP باید تشخیص دهد که این تماس به کدام دستگاه خاص بر روی شبکه ارسال شود.
- مدیریت اجرا
سرور VOIP باید قابلیت مدیریت توزیع پهنای باند و منابع سیستم را داشته باشد تا بتواند تعداد زیادی تماس را به طور همزمان پشتیبانی کند. این شامل مدیریت و امنیت دادهها، کنترل جریان داده و مدیریت تقاضاها میشود.
با استفاده از سرور VOIP، افراد میتوانند از طریق شبکه اینترنت تماسهای صوتی را با کیفیت بالا و هزینه کمتری برقرار کنند. همچنین، این سرور امکاناتی مانند ارسال پیامهای صوتی، مکالمات تصویری و امکانات تکمیلی دیگر را نیز فراهم میکند.
پیشنهاد می کنیم مقاله دستگاه NAS چیست را حتما مطالعه نمایید.
انواع سرور voip کداماند؟ و کاربرد
انواع مختلف سرورهای VoIP با توجه به کاربردهای مختلف طراحی شدهاند. هر کدام از این سرورها در دستگاههای مختلف کاربرد دارند. در ادامه به بررسی تعدادی از این سرورها خواهیم پرداخت.
- Asterisk
این یک نرمافزار متن باز است که به عنوان یک سرور VoIP قدرتمند و چندمنظوره شناخته میشود. قابلیتهای گستردهای از جمله مدیریت تماسهای ورودی و خروجی، مسیریابی و قابلیتهای پیشرفته دلخواه را فراهم میکند.
- FreeSWITCH
که به نوعی یک سرور نرمافزاری VoIP است. این پلتفرم قابلیتهای همه جانبه از جمله رسیدگی به تماسها، کنترل بینایی و بیوفتیمی نوری را فراهم میکند.
- Cisco Unified Communications Manager (CUCM)
این سرور VoIP توسط شرکت سیسکو عرضه شده است و در شبکههای گسترده و پیچیده استفاده میشود. CUCM امکاناتی مانند مدیریت تماس، مدیریت کنفرانسها و قابلیتهای پیام رسانی را فراهم میکند.
- 3CX
یک سیستم مدیریت تلفنی VoIP کاربردی و قدرتمند است که قابل استفاده در سازمانهای کوچک و متوسط است. این سرور مجازی سازی انعطافپذیر و همچنین پشتیبانی از گوشیهای ثابت و نرم افزاری را فراهم میکند.
- Kamailio
این یک سرور Proxy و Routing Open Source است که در شبکههای VoIP و SIP کاربرد دارد. این سرور مقیاس پذیری بالا و عملکرد بهتر را برای سرویسهای VoIP فراهم میکند.
از طریق این سرورهای VoIP، امکان ارتباط و ارسال صدا را در شبکههای VoIP فراهم میکنید و میتوانید از قابلیتهای پیشرفته مانند مدیریت تماسها، انتقال ویدئو و پشتیبانی از SIP استفاده کنید. هر کدام از این سرورها دارای قابلیتها و ویژگیهای خاص خود هستند که بر اساس نیازها و متقاضیان مورد استفاده قرار میگیرند.
پیشنهاد می کنیم جهت خرید قطعات سرور HPE به لینک مربوطه مراجعه نمایید.
مزایا و معایب سرور VOIP
مزایا و معایب سرور voip چیست؟ در پاسخ به این سؤال باید جواب تخصصی و کاملی داده شود. اما در ادامه به طور خلاصه سعی میکنیم به این سؤال پاسخ دهیم. از مزایای آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هزینه کمتر
استفاده از سرورهای VoIP برای ارتباطات صوتی معمولاً هزینه کمتری نسبت به سیستمهای تلفن سنتی دارد، به ویژه برای تماسهای بینالمللی یا برای سازمانهایی که تعداد زیادی تماس برقرار میکنند.
- انعطاف پذیری
سرورهای VoIP امکاناتی مانند مکالمه تصویری، پیام رسانی، کنفرانسها و امکانات دیگر را فراهم میکنند. همچنین، با استفاده از سرورهای VoIP میتوان به راحتی سیستمهای تلفنی قدیمی را برای استفاده از فناوری VoIP بهروزرسانی کرد.
- امکانات پیشرفته
سرورهای VoIP قابلیتهای پیشرفتهای از جمله تماس تلفنی مشترک (BLF)، شمارهگیری تلفنی، تماسهای رایگان داخلی، خطوط مجازی و مدیریت مرکز تماس را فراهم میکنند.
از معایب این سرورها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- وابستگی به اینترنت
سرورهای VoIP برای عملکرد خود به اتصال به اینترنت نیاز دارند. در صورت قطع ارتباط اینترنت، امکان ارسال و دریافت تماسها تحت تأثیر قرار میگیرد.
پیشنهاد می کنیم جهت خرید HBA سرور به لینک مربوطه مراجعه نمایید.
- کیفیت صوت
در برخی موارد، کیفیت صوت در تماسهای VoIP ممکن است کمتر از سیستمهای تلفن سنتی باشد، به ویژه در صورت استفاده از اتصال اینترنت ضعیف.
- امنیت
برای حفظ امنیت در سرورهای VoIP نیاز به استفاده از پروتکلهای رمزنگاری و نگهداری از اطلاعات حساس مانند رمزهای عبور و اطلاعات مشتریان وجود دارد. اگر این نقاط ضعف در نظر گرفته نشوند، ممکن است به خطر امنیتی برای سازمان مبدل شوند. با در نظر گرفتن مزایا و معایب سرورهای VoIP، برای استفاده بهینه از این فناوری، باید نیازها، محدودیتها و شرایط خاص سازمان را در نظر گرفت و تصمیم گیری کنید.
پیشنهاد می کنیم مقاله رایزر کارت سرور چیست را نیز حتما مطالعه نمایید.
سخن پایانی
در متن بالا سعی شد تا انواع مختلف، کاربرد، ویژگیهای انواع سرورهای VoIP را بررسی شود و به این سؤال که معایب و مزایای سرور voip چیست؟ هم پاسخ داده شد. به طور کلی سرورهای VoIP برای این طراحی شدهاند تا در انتقال صوت از دستگاههای متفاوت مؤثر باشند و به بهینه شدن این عمل کمک بکنند. با توجه به کاربردهای متفاوت سرورهای VoIP ویژگیهای این سرورها نیز متفاوت خواهند بود.
سوالات متداول
سرور VOIP چیست؟
سرور VoIP یا Voice over Internet Protocol یا به اختصار VoIP یک نوع سرور است که برای ارسال و دریافت تماسهای تلفنی صوتی بر روی شبکه اینترنت استفاده میشود.
انواع سرور voip کداماند؟
Asterisk، FreeSWITCH، Cisco Unified Communications Manager (CUCM)، 3CX، Kamailio