یکی از اصلیترین سؤالاتی که ممکن است برای اشخاصی که قصد مطالعه در حوزه سختافزار کامپیوتر دارند پیش آید، این است که رایزر کارت سرور چیست؟ رایزر کارت سرور شاید جزء قطعات اصلی کامپیوتر نباشد، اما تأثیر بسیار زیادی در گسترش و بهبود عملکرد سیستمها، سرورها و کامپیوترها دارد.
دانستن پاسخ این پرسش کمک بسیار زیادی به افرادی میکند که قصد گسترش امکانات کامپیوتر خود را دارند؛ ولی با مشکل کمبود اسلات مواجه هستند؛ بنابراین در ادامه به این پرسش که رایزر کارت سرور چیست؟ و چه وظایفی دارد، پاسخ میدهیم.
رایزر کارت سرور و وظایف آن چیست؟
بر اساس توضیحات فوق در بسیاری از موارد ممکن است برای بسیاری از افراد این سؤال پیش بیاید که رایزر کارت سرور چیست؟ به منظور پاسخ به این پرسش لازم است تا حدی درباره مادربورد و بخشهای مختلف آن اطلاعات داشته باشید.
یکی از اصلیترین و مهمترین قطعات در تمامی سیستمها همچون کامپیوترها و سرورها، مادربورد است. در حقیقت مادربورد همواره به کنترل پردازشگر مرکزی و اتصالدادن آن با بخشهای دیگر سیستم میپردازد. در قسمت جلویی و خارجی این قطعه پر اهمیت جایگاهی برای تعداد زیادی اسلات طراحی شده است.
البته، تعداد این اسلاتها بستگی به نوع و اندازه مادربورد دارد. اسلاتها در تمامی مادربوردها، جایگاهی برای اتصال قطعات و لوازم جانبی بیشتر به مادربورد هستند.
به این ترتیب، شما میتوانید قطعات مختلفی همچون کارت گرافیک، کارت شبکه، کارت صدا، رم و… را روی اسلاتهای تعبیه شده در مادربورد قرار دهید و با انجام این کار باعث بهبود عملکرد سیستم خود و توسعه قابلیتهای آن شوید.
پیشنهاد می کنیم جهت خرید کارت شبکه سرور به لینک مربوطه مراجعه نمایید.
کارایی رایزر سرور
در این جا سؤالی که پیش میآید این است که با تمام این توضیحات، وظایف رایزر کارت سرور چیست؟ در حقیقت رایزر سرور، روشی برای افزایش اسلاتها است؛ به طوری که به راحتی میتوان با اتصال قطعات جانبی به رایزر کارتها، به توسعه قابلیتها و بهبود عملکرد سیستم پرداخت. البته، انجام این کار به کمک نصب واسطههای PCIe نیز امکانپذیر است. اما اغلب رایزر کارت گزینه مناسبتری به نظر میرسد.
به این ترتیب رایزر کارت سرور یا Riser Server Card که در بسیاری از موارد با نام Expansion Card یا همان کارت توسعه نیز شناخته میشود، قطعهای سختافزاری برای ایجاد اسلاتهای اضافی است. این قطعه ضمن اشغال فضای چند اسلات، باعث افزایش تعداد آنها و در نتیجه ایجاد شرایط برای استفاده از کارتهای مختلف برای بهبود عملکرد سیستم میشود. این قطعه گزینهای فوقالعاده برای سیستمهایی است که فاقد فضای کافی برای اضافه کردن امکانات جدید هستند.
انواع رایزر کارت سرور
در ادامه پاسخ به این پرسش که رایزر کارت سرور چیست؟ بایستی به توضیح انواع مختلف رایزر سرور و نحوه عملکرد آنها بپردازیم. هریک از این موارد دارای ویژگیهای منحصربهفردی هستند که باعث میشود برای نوع خاصی از سیستم مناسب باشند.
پیشنهاد می کنیم جهت استعلام قیمت سوئیچ HP به لینک مربوطه مراجعه نمایید.
- رایزر کارت سرور PCI
به منظور فهمیدن اینکه رایزر کارت سرور چیست؟ و انواع آن کداماند، لازم است بدانید، یکی از انواع کارتهای رایزر که کمک بسیار زیادی به بهبود عملکرد سیستم یا کامپیوتر میکند، کارت سرور PCI است. این رایزر کارت که با نام PCI Riser Card نیز شناخته میشود، باعث افزایش میزان اسلاتهای PCI در بخش جلویی مادربورد میشود. کلمه PCI، به نحوی مخفف عبارت Peripheral Component Interconnect بوده که به معنای “اتصالات اجزای جانبی دستگاه” است. در اکثر موارد این نوع رایزر کارت به علت دارابودن اسلاتهای PCI در ایستگاههای کاری و انواع سرورها، مورد استفاده قرار میگیرد.
- رایزر کارت سرور PCIe
در ادامه پاسخ به این پرسش که رایزر کارت سرور چیست؟ و آشنایی با انواع آن، بهتر است با رایزر کارت سرور PCIe آشنا شوید. این قطعه که با نام PCIe Riser Card نیز خوانده میشود، کارتی با تعداد بسیار زیادی از اسلاتهای PCIe است. این قطعه در اکثر موارد در سرور و ایستگاههای کامپیوتری بسیار پیشرفته مورد استفاده قرار میگیرد؛ زیرا در این نواحی نیاز به قطعهای که سرعت انتقال داده در آن بسیار بالا باشد، نسبتاً بیشتر است.
- رایزر کارت سرور AGP
یکی دیگر از کارتهای رایزری که شناخت آن بسیار مهم است، رایزر کارت سرور AGP میباشد که با عنوان AGP Riser Card نیز شناخته میشود. این نوع رایزر کارت چندین اسلات از نوع AGP را به مادربورد میافزاید و تنها میتواند برای اضافه کردن کارت گرافیک مورد استفاده قرار بگیرد. به همین منظور، این نوع رایزر کارت تنها برای سیستمهای مخصوص بازی و یا ایستگاههای کامپیوتری که نیاز به گرافیک بسیار سنگین داشته باشند، مناسب است.
پیشنهاد می کنیم جهت خرید لایسنس HPE به لینک مربوطه مراجعه نمایید.
مزایای استفاده از رایزر سرور
همانطور که در متن ذکر شد، استفاده از کارت گرافیک کمک گستردهای به استفادهکننده از سیستم در بهبود عملکرد آن میکند. همان گونه که چندین مرتبه ذکر شد، یکی از اصلیترین دلایل استفاده از این قطعه پرکاربرد، کمبود فضا برای اضافه کردن قطعات جانبی کامپیوتر است.
بسیاری از دستگاهها و سیستمها به خصوص ابزارهای قدیمی، با کمبود اسلات در بخش بالایی مادربورد برای افزودن قطعات جدید مواجه هستند. در این هنگام استفاده از رایزر کارت و دانستن اینکه رایزر کارت سرور چیست؟ کمک بسیار زیادی به کاربران درباره کار با سیستم میکند.
یکی دیگر از مزایای استفاده از رایزر سرور، توانایی خنکتر کردن پردازنده یا CPU سیستم است. به طوری که با استفاده از رایزر کارتها میتوانید تعداد اسلاتهای موجود روی مادربورد را افزایش دهید. به همین ترتیب میتوانید با افزودن ۱ یا ۲ فن دیگر، به خنک کردن بخش پردازنده سیستم در هنگام سنگین شدن آن بپردازید.
همچنین، واضح است که ارتقا دادن دستگاه نیز از اصلیترین دلایل و مزایای استفاده از رایزر کارت سرور است. به طوری که با استفاده از این قطعه و سپس افزودن یک یا چند کارت شبکه جدید روی آن، میتوانید تا حد بسیار زیادی باعث بهبود عملکرد سیستم خود در حوزه اینترنت و شبکه شوید. حتی این امر باعث ایمنتر شدن اتصال اینترنت و همچنین پرسرعتتر شدن آن نیز میشود.
معرفی رایزر کارت سرور اچ پی
رایزر سرورها به وسیله شرکت hp تولید شدهاند و انتقال سیگنال بین کارتهای نصب شده بر روی آنها و مادربورد، از وظایف اصلی رایزر کارت سرور اچ پی است. کارتهای رایزر سرور اچ پی معمولاً از یک برد الکترونیک تشکیل شدهاند و شامل مقاومت، چند آی سی و تعداد اسلات PCLe به همراه کابل usb و کابل برق میشوند. رایزر کارت سرور اچ پی به عنوان قطعهای مهم در سرورها به شمار میآید که با استفاده از آن، کاربران میتوانند به سیستم خود دستگاههای جدیدی نظیر کارت شبکه، کارت گرافیک یا کارت صورت را اضافه نموده و باعث بهبود و ارتقای قابلیت و عملکرد سرور شوند. از جمله دلایل استفاده از کارت رایزر سرور اچ پی میتوان به سفارشی سازی، رفع مشکل محدودیتهای فضایی، قابلیت ارتقا و فراهم کردن فضای خنکسازی بهبود یافته اشاره نمود.
پیشنهاد می کنیم مقاله ماژول TPM چیست را نیز حتما مطالعه نمایید.
سخن پایانی
با توجه به تمام موارد ذکر شده، رایزر کارت سرور یکی از مهمترین قطعات جانبی است که استفاده از آن، تأثیر بسیار زیادی در بهبود عملکرد و افزایش قابلیتهای سیستم و کامپیوتر دارد. به منظور آشناشدن با این قطعه پراهمیت لازم است بدانید که رایزر کارت سرور چیست؟ و چه کاربردهایی دارد. در متن بالا به بررسی دقیق تمام این موارد پرداخته شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با مسئولین ما در سایت فاواافزار در ارتباط باشید. متخصصین ما با دقت و حوصله به تمام سؤالات شما پاسخ خواهند داد تا شما بتوانید بهترین گزینه را برای رفع نیاز خود تهیه کنید.
پیشنهاد می کنیم مقاله Iops چیست را نیز حتما مطالعه نمایید.
سوالات متداول
رایزر کارت سرور چیست؟
قطعهای سختافزاری برای ایجاد اسلاتهای اضافی است. این قطعه ضمن اشغال فضای چند اسلات، باعث افزایش تعداد آنها و در نتیجه ایجاد شرایط برای استفاده از کارتهای مختلف برای بهبود عملکرد سیستم میشود.
انواع رایزر کارت سرور کدامند؟
رایزر کارت سرور PCI، رایزر کارت سرور PCIe، رایزر کارت سرور AGP