هارد دیسک ها قطعاتی هستند که برای ذخیرهسازی اطلاعات و مستندات مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. این هاردها از پراهمیتترین قطعات داخلی اکثر سیستمهای سرور و کامپیوترهای شخصی به حساب میآیند. دو مورد از بهترین و برجستهترین انواع هارد دیسکها شامل SAS و SATA هستند که در سیستمهای بسیار زیادی مورد استفاده قرار گرفتهاند.
هر یک از این موارد دارای ویژگیهای منحصربهفردی هستند؛ بنابراین بدیهی است که هر کدام از آنها تنها در برخی حوزهها کاربرد داشته باشد. در ادامه به بررسی اصلیترین تفاوت هاردهای SAS و SATA، علاوه بر معرفی دقیق این موارد خواهیم پرداخت.
هارد دیسک SAS چیست؟
یکی از جدیدترین انواع هارد دیسکها که از تکنولوژی بسیار جدید و پیچیدهای نیز برخوردار است، هارد دیسک SAS است. نام این دیسک پرقدرت از مخفف شده عبارت Serial Attached SCSI به دست میآید که در این عبارت نیز کلمه SCSI نیز مخفف شده عبارت Small Computer System Interface است.
به منظور ساخت این هارد دیسک پیشرفته از تکنولوژیهای بسیار پیشرفتهای استفاده شده است تا این قطعه با قدرت و توانایی بسیار بالایی بتواند به ذخیرهسازی اطلاعات و مستندات بپردازد. همچنین این قطعه ارزشمند تأثیر بسیار زیادی در افزایش سرعت ارتباط بین اطلاعات ذخیره شده و سیستم عامل دستگاه دارد.
هارد دیسک SAS نسبت به انواع دیگر هارد دیسکها که شامل هاردهای SSD و SATA است، از ویژگیها و قابلیتهای بسیار بیشتر و بهتری برخوردار است. این قطعه پرقدرت نسبت به هاردهای SSD دارای حجم ظرفیتی بسیار بالاتری بوده و در مقایسه با هاردهای SATA از سرعت بسیار بیشتری نیز برخوردار است.
این امر باعث میشود که هاردهای SAS به واسطه ویژگیهای منحصربهفردشان مورد توجه تعداد بسیار زیادی از افراد برای استفاده در سیستمهایی که نیازمند قطعات بسیار قدرتمند هستند، قرار بگیرد. همین تفاوت هاردهای SAS و SATA باعث استفاده هاردهای SAS در اکثر سیستمهای سرور شده است.
پیشنهاد می کنیم جهت خرید هارد سرور HP به لینک مربوطه مراجعه نمایید.
تنوع هارد دیسک های SAS
انواع مختلفی از هارد دیسک SAS وجود دارند که دو نوع اصلی آن شامل 10K و 15K است. این عدد در واقع نشاندهنده سرعت چرخش هارد دیسک داخل سیستم است. به عبارتی، سرعت چرخش هارد دیسکهای 10K، بهاندازه ۱۰,۰۰۰ دور در دقیقه و سرعت چرخش هارد دیسک 15K بهاندازه ۱۵,۰۰۰ دور در دقیقه است.
هارد دیسکهای SAS با در نظر گرفتن فاکتورهای دیگری به غیر از سرعت نیز دستهبندی میشود. به عنوان مثال، این قطعات بر اساس سرعت پردازش نیز به دو دسته Gb/s6 و Gb/s12 تقسیم میشود. البته این نوع هارد دیسکها به طور معمول توسط برندهای HP و Hitachi قابل دسترس هستند.
سرعت هارد دیسکها
همانطور که کمی پیشتر اشاره شد، هاردهای SAS از سرعت بسیار بالاتری نسبت به هاردهای SATA برخوردارند. این در حالی است که ظرفیت هاردهای SATA معمولاً چندین برابر ظرفیت هاردهای SAS هستند. به عنوان مثال، یک هارد معمولی SATA دارای ظرفیتی در حدود ۵ الی ۶ ترابایت است؛ درحالیکه هاردهای SAS میتوانند، حداکثر ظرفیت ۳۰۰ الی ۹۰۰ را ارائه دهند.
برخلاف ظرفیت بسیار پایین هاردهای SAS، این قطعات، سرعت پردازش و دسترسی بسیار بالاتری را به کاربران در هنگام استفاده ارائه میدهند؛ به طوری که هاردهای SAS امکان استفاده تا حداکثر زمان ۱. ۲ میلیون ساعت به صورت متوالی را میدهند؛ در حالی که هاردهای SATA نمیتوانند بیش از ۷۰۰ هزار ساعت به ارائه خدمات بپردازند.
از دیگر نکات حائز اهمیت در خصوص هارد دیسکهای SAS میزان مصرف برق آنها است. این دیسک در حالتی که مورد استفاده قرار نگیرد حدود ۵ الی ۷ وات و در حین استفاده دارای ۱۰ الی ۱۴ وات مصرف برق است.
پیشنهاد می کنیم جهت استعلام قیمت سی پی یو سرور hp به لینک مربوطه مراجعه نمایید.
هارد دیسک SATA چیست؟
هارد دیسک SATA نیز همچون هارد دیسک SAS از ویژگیها و قابلیتهای بسیار زیادی برخوردار است که وظایفی همچون توانایی ذخیره اطلاعات و برقراری ارتباط بین سیستم عامل و مراکز ذخیرهسازی اطلاعات را به عهده دارد. نام این قطعه مخفف شده عبارت Serial Advanced Technology Attachment است که در بسیاری از موارد با عنوان Serial SATA نیز شناخته میشود. از برجستهترین ویژگیهای این نوع هارد میتوان به ظرفیت بسیار بالای آن در عین هزینه کم اشاره کرد. همچنین، ظرفیت این قطعه بین ۱ الی ۶ ترابایت متغیر است.
به همین علت است که هارد دیسکهای SATA معمولاً برای مصارف شخصی و کامپیوترهای خانگی مورد استفاده قرار میگیرند. در حقیقت تفاوت هاردهای SAS و SATA باعث بروز این امر شده است. البته این نوع هارد دیسک نیز بر اساس میزان سرعت دورانی هارد، ظرفیت، مدل، نوع سیستمی که در آن میتواند مورد استفاده قرار بگیرد و… به چند دسته مختلف تقسیم میشود که از مهمترین آنها میتوان به هارد دیسک مشکی، قرمز، آبی، بنفش و… اشاره کرد. هر یک از این موارد دارای کاربردهای منحصربهفردی هستند.
پیشنهاد می کنیم جهت خرید لایسنس ilo به لینک مربوطه مراجعه نمایید.
تفاوت هارد دیسک SATA و SAS
همانطور که در ابتدای متن ذکر شد، دیسکهای SAS و SATA، از مهمترین قطعات سیستمهای سرور و سیستمهای خانگی بهحساب میآیند که هر دوی این قطعات دارای کارایی یکسانی هستند. اما از لحاظ ساختار متفاوت این دو قطعه، در برخی ویژگیها دارای تفاوتهای بسیار مهمی هستند. در ادامه به بررسی چند مورد از مهمترین تفاوت هاردهای SAS و SATA خواهیم پرداخت.
امنیت
یکی از مهمترین تفاوت هاردهای SAS و SATA، میزان امنیت آنها است. بر اساس اینکه هارد SAS دارای سرعت پردازش بالاتری است و در سرورهای سیستمهای مختلفی همچون بانکداری، تجارتهای الکترونیکی و اکثر موضوعات بسیار حساس و حیاتی استفاده میشود، از امنیت بیشتری برخوردار است و قابل اطمینانتر است. این در حالی است که اکثر هاردهای SATA در Desktop برای زمانهایی که نیاز به حجم زیادی فضا برای ذخیرهسازی اطلاعات و دیتای سنگین است، مورد استفاده قرار میگیرند.
سرعت
یک تفاوت هاردهای SAS و SATA که از اهمیت زیادی هم دارد، سرعت پردازش اطلاعات میباشد. اکثر هاردهای SATA دارای سرعت 7.2K و هاردهای SAS دارای دو نوع سرعت 10K و ۱۵K هستند؛ بنابراین واضح است که هاردهای SAS از سرعت بسیار بالاتری برای پردازش اطلاعات برخوردار باشند.
حجم ظرفیت
بر اساس موارد ذکر شده ظرفیت هارد SATA بسیار بیشتر از هارد دیسک SAS است. این مورد که یک تفاوت هاردهای SAS و SATA به حساب میآید، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
پیشنهاد می کنیم جهت خرید ذخیره ساز HPE به لینک مربوطه مراجعه نمایید.
کاربرد
یکی دیگر از مهمترین تفاوت هاردهای SAS و SATA نوع کاربردشان در زمینههای مختلف است. با در نظر گرفتن توانایی بسیار بالای هاردهای SATA برای ذخیرهسازی اطلاعات و مستندات، این نوع هارد گزینه بسیار مناسبی برای ذخیرهسازی و پشتیبانیگیری صفحه دسکتاپ و در کل کامپیوترهای شخصی است. در حالی که در اکثر موارد هاردهای SAS برای برنامههای سازمانی استفاده میشوند.
هزینه
از دیگر تفاوت هاردهای SAS و SATA میتوان به هزینه مورد نیاز برای تهیه آنها اشاره کرد. با توجه به اینکه هارد SAS، از امنیت و سرعت بسیار بالاتری برخوردار است، طبیعتاً قیمت آن از هارد SATA بیشتر خواهد بود.
پیشنهاد می کنیم مقاله tpm چیست را نیز حتما مطالعه نمایید.
سخن پایانی
همانطور که در ابتدای متن اشاره شد؛ تفاوت هاردهای SAS و SATA باعث اختلاف در کاربردهایشان شده است. در متن بالا به بررسی اصلیترین تفاوت هارد دیسکهای SAS و SATA و معرفی دقیق آنها پرداخته شد.
پیشنهاد می کنیم جهت خرید سرور رکمونت اچ پی به لینک مربوطه مراجعه نمایید.
سوالات متداول
هارد دیسک SAS چیست؟
یکی از جدیدترین انواع هارد دیسکها که از تکنولوژی بسیار جدید و پیچیدهای نیز برخوردار است، هارد دیسک SAS است. نام این دیسک پرقدرت از مخفف شده عبارت Serial Attached SCSI به دست میآید که در این عبارت نیز کلمه SCSI نیز مخفف شده عبارت Small Computer System Interface است.
فرق بين هارد sas و sata چیست؟
امنیت، سرعت، حجم ظرفیت، کاربرد، هزینه